Centre européen de sociologie et de science politique

DE SILVA Alfonso

 Doctorant en sociologie


Thèse


L’invention d’une cuisine transnationale : les conditions sociales de la diffusion et la légitimation de la « cuisine italienne »


Sous la direction de Dominique Marchetti

Publications

  • De Silva A., (2022), « Pierre Bourdieu, food and change. Legitimising a « popular » dish – pizza – within the Paris restaurant space », Rassegna Italiana di Sociologia, 2/2022, 377-405, ⟨10.1423/104933⟩. ⟨hal-03899396⟩.
  • De Silva A., (2024), « La globalizzazione della « cucina italiana »: le condizioni sociali della diffusione della pasta e della pizza a Parigi », in (dir.) Marco Pitzalis, Andrea Borghini, Gabriele Pinna, Elena Gremigni, Bourdieu in Italia. Esperienze di una sociologia generativa, Pisa: Pisa University Press, pp.203-224, 2024, 9788833399737. ⟨hal-04633359⟩.

Communications

  • 2022 : « The evolution induced by online consumer reviews sites in the restaurant field : the case study of Italian restaurants in Paris », Colloque international : Twenty years with(out) Pierre Bourdieu, studying crisis and social change today, Université de Cagliari, 4-5 novembre 2022.

Contact

Centre européen de sociologie
et de science politique
CESSP, CNRS UMR 8209
54 Boulevard Raspail
75006 Paris

@ : alfods chez yahoo.it

Thèmes de recherche

  • Sociologie économique
  • Sociologie de l’alimentation
  • Articulation des méthodes d’enquête qualitatives et quantitatives

Publications Hal



3 documents

  • Alfonso De Silva. La globalizzazione della "cucina italiana": le condizioni sociali della diffusione della pasta e della pizza a Parigi. Andrea Borghini; Elena Gremigni; Gabriele Pinna; Marco Pitzalis. Bourdieu in Italia. Esperienze di una sociologia generativa, Pisa University Press, pp.203-224, 2024, 9788833399737. ⟨hal-04633359⟩
  • Alfonso De Silva. The evolution induced by online consumer reviews sites in the restaurant field : the case study of Italian restaurants in Paris. Twenty years with(out) Pierre Bourdieu, studying crisis and social change today, Nov 2022, Cagliari, Italy. ⟨hal-03899410⟩
  • Alfonso De Silva. Pierre Bourdieu, food and change. Legitimising a «popular» dish – pizza – within the Paris restaurant space. Rassegna italiana di Sociologia, 2022, 2/2022, pp.377-405. ⟨10.1423/104933⟩. ⟨hal-03899396⟩